logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

12. - 15. 01. - На Орјену вјежба спасавања у случају земљотреса

NAsNAj11012018Од 12. до 15. јануара 2018. године на планини Орјен, на територији општине Херцег-Нови биће одржана вјежба симулације природне катастрофе - земљотреса.

Поред Службе заштите и спасавања Херцег-Нови, учествоваће Служба заштите и спасавања Котор, као и ватрогасне јединице из три хрватска града: Опатије, Ријеке и Дубровника. Вјежбу ће похађати двадесетак припадника јединица за потрагу у земљотресима и седам потражних паса.

VS11012018Ради се о првој вјежби овог типа у Црној Гори, а стратешки партнер и покровитељ вјежбе је Општина Херцег-Нови, која је преко локалне Службе заштите и спашавања и организатор вјежбе.

Наиме, како се Херцег-Нови град налази на трусном подручју, намјера Општине је да прошири сарадњу са градовима у окружењу, како би размјењивали искуства, унаприједили систем заштите и у случају ванредних околности и катастрофа могли рачунати једни на друге.

Практично-показна вјежба састојаће се од неколико сегмената: пружање прве помоћи, спашавање са висина и дубина, потрага са потражним псима обученим за потраге у рушевинама и на отвореном простору.

VSSS11012018Стручни надзор вјежбе ће обављати инструктори из Хрватске и Словеније, који ће бити задужени и да последњег дана вјежбе изврше провјеру стеченог знања полазника и на основу тога додијеле адекватне сертификате.