logo
Oпштина Херцег-Нови
Званични интернет портал

Локална управа

На Орјену успјешна вјежба спашавања у случају земљотреса: Потписана Повеља о сарадњи, пријатељству и узајамној помоћи

VjezOrjVatrПротекла три дана на орјенском масиву је први пут одржана вјежба симулације природне катастрофе - земљотреса, у којој су учествовали припадници служби заштите и спасавања Херцег Новог и Котора и колеге из Хрватске: из Опатије, Ријеке, Дубровника и са Мљета.

Данас је на Каменом одржана вјежба потраге за несталим особама и извлачења из рушевина, којој су присуствовали и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић и потпредсједник Милош Коњевић.
По завршетку вјежбе размијењена је потписана Повеља о побратимљењу између Удружења спасилачких паса Црне Горе и Удруге потражних паса Хрватске, ради још успјешније будуће сарадње, унапређења рада са спасилачким псима и узајамне помоћи.
Потписивањем Повеље обје стране су изразиле спремност да се међусобно помажу и у случају потребе ставе на располагање чланове својих тимова. Жеља је да ова Повеља буде темељ заједничког усавршавања двије организације.
Учесницима се захвалио и честитао предсједник Општине Стеван Катић, који је похвалио организацију вјежбе и истакао потребу да се настави сарадња међу службама у окружењу.
"Акцидентне ситуације, као што је земљотрес, оно су што уједињује све државе и народе без разлике. Важно је да знамо да можемо рачунати једни на друге, али и да се, као град и регија у трусном подручју, припремимо за што адекватније реаговање у кризним тренуцима", казао је Катић.
Према оцјенама инструктора вјежба је одрађена без грешке, упркос томе што се ови тимови сусрећу по први пут.
"Видим овдје јако велики потенцијал за будућност и треба да будете поносни на ове људе. Што се нас тиче на располагању смо шта год да вам треба. Наравно, више бих волио да вјежбамо хиљаду дана него да један дан морамо да радимо. Ипак, само вјежбањем можемо бити спремни за дан за који се сви надамо да неће доћи", рекао је предсједник Повјеренства ватрогасних и потражних тимова у Хрватској Зоран Лаславић. Он је имао само ријечи хвале на рачун професионалности и способности херцегновских спасилаца.
Начелници новске и которске Службе заштити, Златко Ћировић и Максим Мандић, су у име својих тимова исказали задовољство организацијом и сарадњом, уз наду да ће се овакви сусрети наставити и стално унапређивати услови за рад оних од којих у критичним моментима зависе људски животи.
"Не смије на овоме да се стане. Ови тимови морају да се шире, да их буде што више. Наравно, за то нам је потребна опрема, па се надамо да ће, осим помоћи градова, и држава увидјети да је потребно улагати средства како бисмо били спремни за реаговање у случају земљотреса, једног од највећих хазарда који може погодити наше приобаље", казао је Мандић.
Током трајања практично-показне вјежбе спасиоци и пси су радили на неколико сегмената: пружање прве помоћи, спасавање са висина и дубина, потрага са потражним псима обученим за потраге у рушевинама и на отвореном простору.
Стручни надзор вјежбе су обављали инструктори, који су задужени да последњег дана вјежбе изврше провјеру стеченог знања полазника и на основу тога додијеле адекватне сертификате.
Ради се о првој вјежби овог типа у Црној Гори, а стратешки партнер и покровитељ вјежбе је Општина Херцег-Нови, која је преко локалне Службе заштите и спашавања и организатор вјежбе.